Vinbärssaft med saftmaja

I början av sommaren köpte vi en saftmaja för 35:- på Erikshjälpen i Vänersborg. Vi har ju flera röda vinbärsbuskar och två svartvinbärsbuskar. Nu hade dagen kommit för att koka den första saften. Spännande! Jag har kokat saft med mamma för länge sedan, med vanlig gryta och en sån där saftsil på ställning, men aldrig använt en saftmaja, så jag var nervös för att det skulle gå åt skogen.

Men det gick bra! Dock fick vi inte saften att rinna genom slangen. Det finns inga instruktioner nånstans om att man ska göra nåt särskilt för att få det att hända. Så jag hällde direkt ner ur saftdelen i flaskorn via en tratt. När vi var klara började det droppa saft ur slangen. Typiskt.

Saften blev jättegod! Receptet:

300 g svarta vinbär
600 g röda vinbär
285 g socker
Koktid 50 minuter

Vi hade ganska mycket socker eftersom bären inte var så söta i sig själva. Man får gå på intuition och erfarenhet där.

Hur funkar saftmajan då? 

1. Häll vatten till strax under nitarna i den delen som ska stå på plattan (den minsta delen).

2. Sätt på den delen som har "hel" botten, och sen den med en massa småhål i botten.

3. Varva bär och socker i översta delen.

4. Koka upp. När vattnet kokar vrider du ner värmen, men ser till att det kokar hela tiden så att det 
stiger upp ånga till bären.

Ångan får så småningom skalen att spricka, och då rinner saften inuti dem ner i mellandelen på saftmajan tillsammans med det smälta sockret. När bären är urlakade är det klart. Det tar längre tid ju mer bär man har och ju tjockare skalen är.

Det är viktigt att sterilisera flaskorna genom att skölja dem med kokande vatten och/eller lägga dem i ugnen på minst 100 grader. Man måste fylla saften ända upp i halsen på flaskan, så mycket att det rinner över, för att inga bakterier ska leta sig in. Inte lika viktigt förstås om man dricker upp saften inom ett par veckor eller så, men tanken är att man ska koma så mycket saft att det räcker till nästa sommar. Vår saft kommer inte att räcka så länge, för den är för god!

Kommentarer

Populära inlägg