Elda i kakelugn

Vilken tur att det är lite småkyligt på kvällarna! Då kan vi elda i vår kakelugn, som är så mysigt. Jag har dock väldigt svårt att få ordentlig fyr på elden, och framför allt att få den att fortsätta brinna på egen hand. Björn är mer van, så ska man få varmt är det han som får fixa det. Men jag lär mig.

Det finns ett par saker som är väldigt viktigt att veta när man eldar i kakelugn:
1. Det är ingen brasa som man ska värma sig vid i flera timmar, som från en öppen spis eller en kamin. Man ska bara elda så att kakelugnen värms upp och sen njuta av värmen från den. Det räcker en hel natt! Eldar man för mycket kan kakelugnen spricka, och en tidigare ägare har faktiskt eldat så lågorna har slickat utsidan och gjort en spricka längst fram. Fy!
2. Spjället ska vara helt öppet i början, sen halvöppet medan elden brinner ner och ända tills all glöd är borta. Annars kan man få in den farliga gasen kolmonoxid i rummet. (Det är den folk som gasar ihjäl sig med bilen dör av.) De innersta luckorna stänger man så fort man har ordentlig fyr, så att värmen kommer själva kakelugnen till godo. De yttre stängs samtidigt som man stänger spjället.

Kommentarer

Populära inlägg