Gunilla visar hur man beskär fruktträd

När vi tog över stugan med tillhörande trädgård upptäckte vi att plommonträdet hade dött efter att löven hade börjat komma. Vi vet inte så mycket om trädgårdsskötsel, men det såg väldigt konstigt beskuret ut. Tjocka grenar var sågade rakt av, med långa stumpar till följd. När vi tittade efter såg vi att det var likadant med de andra fruktträden. Skulle de också då? undrade vi oroligt.

Nu är Björns syster Gunilla Wingårdh på besök. Hon har lång erfarenhet av trädgårdsskötsel, och tog resolut itu med att försöka rädda äppelträdet. Här visar hon hur man ska beskära. Det är livsviktigt för trädet att man inte lämnar några stumpar, för då läker inte sårytorna. Det blir röta som långsamt kryper ner ända till stammen.

Sen är det ju en annan sak varför man överhuvudtaget ska beskära fruktträd. Jo, det är för att grenar inte ska korsa varandra eller växa inåt i kronan. Då blir det dåligt med frukt eftersom solen inte kommer åt.

Sånt här är jättekul att lära sig. Nu hoppas vi bara att äppelträdet går att rädda så vi får koka eget äppelmos ett annat år.

Kommentarer

Populära inlägg