Stuffocation - att kvävas av alla prylar


Här är en intressant bok jag hittade på Stadsbiblioteket i Göteborg: "Stuffocaton". Titeln är en lek med dels ordet 'suffocation' som betyder kvävning, dels 'stuff', prylar. Alltså vill den förmedla att man kvävs av alla prylar man har.

Författaren James Wallman är trendspanare och van att värdera nya företeelser. Han menar att vi i vår del av världen har lämnat materialismens tidsålder bakom oss, och att vi håller på och byter inriktning från att konsumera saker till att konsumera upplevelser. Han kallar det nya sättet att leva för "experientialism".

Det finns många fördelar med det här. Upplevelser belamrar inte våra hem, vilket prylar gör. När upplevelsen är över behöver den varken skötas om, dammas eller repareras. Däremot tenderar värdet av den att stiga i våra egna ögon, och minnets ljus gör den mer positiv än den faktiskt var när den pågick. Upplevelser delas också lättare med andra, antingen genom att de är med eller genom att vi berättar i efterhand (folk lyssnar hellre på en berättelse om en surfingkurs än på en beskrivning av den nya bilen). 

Slutligen: Vi människor är statusjägare, på gott och ont. Upplevelser är redan den nya statusmarkören, tack vare Facebook och andra sociala media. Så nästa gång du står inför att köpa något, fundera på om du istället kan lägga pengarna på en upplevelse. Det kommer att göra dig lyckligare.


Kommentarer

Populära inlägg