"Anomalisa" av Charlie Kaufman

I torsdags startade filmfestivalen i Göteborg. Björn och jag var på den allra första föreställningen på Draken 18.30 och såg Charlie Kaufmans senaste film "Anomalisa". (Detta råkade vara nästan exakt fem år efter att vi var på just Draken och hörde Kaufman berätta om sitt manusförfattande.)

"Anomalisa" är nåt så ovanligt som en film för vuxna med animerade dockor. Det är ett oerhört pilligt jobb att filma på det sättet. Målet var tydligen två sekunder per animatör och dag. Tekniken de har använt kallas utbytesanimering (replacement animation), och innebär att ansiktet, och ibland även övriga kroppen, delas upp i olika delar som byts ut. I den här filmen har de använt 3D-skrivare för att skapa de utbytbara delarna. Det måste ju vara massor.

Själva historien är från början en radioteaterföreställning. Samma skådespelare (tre stycken) som gör rösterna i filmen gjorde även radioteatern. Själva rösterna är väldigt viktiga för handlingen, för huvudpersonen upplever det som att alla människor i hela världen har en exakt likadan röst. Utom en kvinna som plötsligt dyker upp, Lisa. Hon är en anomali, och därav filmens titel.


Filmen var textad på svenska, vilket eventuellt kan betyda att den kommer på bio längre fram. Björn och jag gillade den. Men så är vi också Charlie Kaufman-fans.

För den som inte kommer ihåg: Det var han som skrev "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", "I huvudet på John Malkovich" och "Adaptation". Hans grej är att leka med verklighet och perspektiv.

Kommentarer

Populära inlägg