"Black Mirror" borde användas i skolor

Jag tycker att TV-serien "Black Mirror" skulle användas som diskussionsunderlag i skolor. Den tar upp olika företeelser i vårt samhälle och vrider dem ett varv extra. Till det sämre.


Ofta handlar det om den moderna tekniken - datorer, smarta mobiler, internet. Men bakom allt ligger den mänskliga naturen och vad den är kapabel till i all sin ofullkomlighet.

Vad händer t.ex. om vi får möjlighet att automatiskt spela in allt våra ögon ser och allt våra öron hör, samt spela upp det igen när vi har lust? Man kan lätt komma på många sätt att missbruka den tekniken. "Vilken tur att vi inte kan göra det", tänker vi. Men vi kan idag göra mycket saker som liknar det och som vi knappt kunde föreställa oss för 30 år sen.

Ett avsnitt tar upp problematiken med att vilja straffa grova brottslingar så att de får lida lika mycket som sina offer. Ett annat avsnitt speglar de snabba opinionssvängningarna på grund av sociala media och den intensiva, ofta brutala nyhetsrapporteringen.

Serien är oerhört välgjord och en njutning att se på det sättet. Samtidigt delar den ut obehagliga knytnävsslag i magen och ger ofta en lång, besk eftersmak. Man får ett behov av att prata igenom det man sett. Jag tror det skulle kunna bli fantastiska diskussioner på lektioner i t.ex. samhällskunskap eller varför inte filosofi.

Kommentarer

Populära inlägg