"Stå fast" - stoicism för 2000-talet


För ett tag sen köpte jag boken "Stå fast: Vägra vår tids utvecklingstvång" av den danske psykologen Svend Brinkman. Jag lovade återkomma med utförligare kommentarer om den när jag hade läst klart den.

Till att börja med ska jag säga att Svend Brinkman mot slutet av boken förklarar att hans råd inte ska ses som den absoluta sanningen, det är bara det att de behövs som motvikt till vad han kallar "den accelererande kulturen". Han tycker sig se att det numera bara premieras att "ha fötter", alltså vara flexibel och förändringsbenägen, och inte alls att "ha rötter", dvs att hålla fast vid värderingar, traditioner, åsikter och beteenden. För detta är den antika filosofin stoicism en bra kur.

Jag tänkte dela med mig av lite citat från boken här.

Föreställningen att människor i dag ”har alla möjligheter” (vilket man framför allt har inbillat ungdomarna) är förstås en illusion, som många tyvärr tror på, med den naturliga följden att man förebrår sig själv när man upplever att man inte räcker till.

  • Medan det idag predikas positiv visualisering (tänk på allt som du vill uppnå!), rekommenderar stoikerna negativ visualisering (vad skulle hända om du förlorade det du har?).
  • Medan man idag uppmanas att tänka i konstanta möjligheter, rekommenderar stoikerna att man känner till och gläds åt sina begränsningar.
  • Medan man idag ska uttrycka sina känslor överallt, rekommenderar stoikerna att man lär sig disciplinera och ibland hålla tillbaka sina känslor.
  • Medan döden idag undviks som vore den ett tabu, rekommenderar stoikerna att man tänker på sin dödlighet varje dag för att utveckla en tacksamhet över det liv man har.

Barn och unga människor ska vara flexibla – därom råder inget tvivel – men vuxna ska kunna stå fast.

Om vi står stilla är vi kontraproduktiva för tillväxt- och konsumtionssamhället. Självförverkligandetänkandet har här visat sig stödja marknadens behov av underdånig och flexibel arbetskraft. [...] Tanken på självförverkligande är inte längre frigörande [...] Idag består det äkta motståndet mot systemet inte i att vända sig inåt för att hitta sig själv, utan i att vägra denna rörelse och istället nöja sig med att förlika sig med sig själv.

Brinkman beskriver fördelar med att öva sig på sådant som inte ”känns rätt inombords”:

  • Vi bygger upp styrka att hantera framtida prövningar.
  • Det minskar rädslan för en framtida olycka.
  • Vi kommer i högre grad att värdesätta det vi har när vi skaffar oss erfarenheter av att sakna det.
Brinkman anger fördelar med att fokusera på det negativa i livet:

  • Det tillåter att du tänker och talar som du vill.
  • Det möjliggör att förändra sådant som är problematiskt.
  • Begrundandet över allt negativt som kan hända leder till en större tacksamhet för och glädje över det liv du lever nu.

Livet är tufft, men enligt Held [Barbara Held, en forskare inom psykologi] är inte det vårt egentliga problem. Det egentliga problemet är att vi pressas till att låtsas som om livet inte var tufft. [...] Vi blir enögda och börjar reducera stora, sociala, politiska och ekonomiska problem till en fråga om individens motivation och positivitet.

Karaktär har den som står stadigt och håller bestämda värden som just värdefulla – och som därmed kan säga nej när dessa värden hotas. [...] Integritet betyder att man inte jagar de senaste trenderna utan har slagit rot i något bestämt som framstår som viktigare än andra saker.

Coachning bör ses som en del av en mer omfattande världsåskådning som har satt självet och dess utveckling i centrum. [...] Självets religion har i Danmark övertagit många av kristendomens funktioner. 

Det skulle ju kunna vara så att utmattningen och tomheten faktiskt är ett resultat av kravet på konstant utveckling och förbättring. [...] När ska man sluta? Det är just ”konstant oändlig förbättring” som är nyckelordet. Man blir aldrig tillräckligt bra.

Uppfostran som tillämpning bygger på att det finns vissa yttre ramar som kan kan ”fostras upp” till att känna till och leva efter. Det traditionella begreppet kring uppfostran bygger alltså på att det finns något utanför självet som det ligger ett värde i att känna till.

Jag tyckte det var en intressant bok, och håller med om att det kan behövas lite motvikt till allt prat och förändring, utveckling och påbudet om att vi ska vara flexibla. Men jag är inte övertygad om att just stoicism är svaret, även om vi kan ha en del att lära av filosofin.

Kommentarer

Populära inlägg